22.10.2017

Talvirenkaiden vaihtoa ei kannata siirtää pidemmälle

Talvirenkaiden vaihto lähestyy

Leuto syksy saa monet autoilijat siirtämään talvirenkaiden vaihdon normaalia myöhäisemmäksi. Talvirenkaiden kulumisen pelon vuoksi ei vaihtoa kannata siirtää. Suuretkaan lämpötilan vaihtelut eivät kuluta talvirenkaita normaalia enempää. Renkaiden kumiseokset on suunniteltu antamaan turvallinen pito, vaikka lämpötilavaihtelut olisivatkin suuret. Kitka- ja nastarenkaiden kulumisessa ei ole merkittäviä eroja, joskin nastarenkaissa nastat hieman suojaavat kulutuspinnan kulumista.

Talvirenkaat suositellaan vaihdettavaksi autoon viimeistään, kun lämpötila pysyttelee päivälläkin +5 asteen tuntumassa. On hyvä muistaa, että lämpötila voi illalla, yöllä ja aikaisin aamulla olla miinuksen puolella ja tiet saattavat olla jäisiä. Parempi siis vaihtaa renkaat ajoissa, vaikka lämpötila päivällä nousisikin lähelle +10 astetta. Kuluneilla talvirenkailla ajavaa houkuttelee ehkä myös ajatus siirtää uusien renkaiden hankkiminen ensi syksyyn, jos varsinaista talvikeliä ei näytä tulevan. Talvi tulee kuitenkin usein yllättäen ja toisaalta tällaiset suuret lämpötilan vaihtelut aiheuttavat hyvinkin liukkaan tienpinnan aamuisin. Juuri tällaisilla keleillä turvallisen pidon antavat vain kunnon talvirenkaat.

Renkaanvaihtajan muistilista:

1. Tarkista renkaan kulumapinnat. Talvirenkaassa pitää olla vähintään 3 milliä, suositus on 6 milliä.

2. Laita paremmat renkaat taakse, mutta älä vaihda pyörimissuuntaa.

3. Tarkista rengaspaineet.

4. Vaihdon aikana varmista, ettei auto pääsee liikkumaan. Käsijarru päällä ja vaihde kytketty ja tuki auton alle ja pyörien eteen

5. Löysää renkaan pultteja hieman jo ennen tunkilla nostamista.

6. Nosta auto kunnon tunkilla ja oikeasta kohdasta. Nostokohdan voi tarkistaa auton ohjekirjasta.

7. Käytä vain vannekohtaisia pultteja ja oikeita soviterenkaita, jos vanteissa on sellaiset.

8. Kiristä pultit ristiin. Käytä momenttiavainta alumiinivanteisiin.

9. Jälkikiristä renkaan pultit vielä 100-200 kilometrin ajon jälkeen.

Autofit-korjaamot palvelevat sinua myös rengasasioissa. Renkaanvaihdot hoituvat kätevästi vaikkapa huoltojen yhteydessä. Talveen on syytä varautua myös huoltojen ja talvitarkastusten suhteen. Ota yhteys lähimpään Autofit-korjaamoon ja kysy lisää!