27.09.2018

Sadekelillä kesärenkaan urasyvyyden turvasuositus on 4 mm

Autonrengasliitto, Liikenneturva ja poliisi järjestivät tänä syksynä neuvontahenkisiä rengasratsioita 10.–14. syyskuuta 30 eri paikkakunnalla, joissa tarkastettiin yhteensä noin 6 000 henkilö- ja pakettiauton renkaat. Kaikkiaan syksystä 1997 lähtien pyörineen Rengasratsia-kampanjoinnin aikana on tutkittu jo yli 200 000 rengassarjaa.

Syyskuun alkupuolella järjestetyissä rengasratsioissa kesärenkaiden syyskunto osoittautui oletettua paremmaksi ennätyksellisen lämpimän kesäkauden jälkeen. Viideltä vertailupaikkakunnalta kerättyjen ennakkotietojen mukaan urasyvyydeltään huonorenkaisia autoja oli lähes 9 prosenttia. Ilmanpaineissa ilmeni puutteita noin 4 prosentilla ja talvirenkailla ajeli noin 5 prosenttia autoilijoista. Huonorenkaisten autojen osuus syksyn rengasratsioissa on vakiintumassa 10 prosentin tuntumaan, kun se kuntoseurannan alussa 1990-luvun lopulla oli yli 20 prosenttia.

Kampanjan tavoitteena oli muistuttaa autoilijoita renkaiden turvallisuusmerkityksestä syksyn sadekeleillä, aktivoida autoilijoita tarkkailemaan renkaidensa kuntoa ja ilmanpaineita sekä saada autoilijat ajamaan keliin sopivilla, turvallisilla renkailla. Asia on tärkeä, sillä renkaat ovat vuosittain riskitekijänä keskimäärin 29 kuolonkolarissa.

Alla olevassa taulukossa on selvitetty renkaan kosketuspinta tiehen kolmen millin vesipatjalla eri ajonopeuksilla ja urasyvyyksillä. Kuvan taulukko vahvistaa hyvän kesärenkaan merkityksen sadekelillä ajettaessa

Autorengasliitto on julkaissut mielenkiintoisen "Vesiliirrossa vitsit vähissä" -videon, joka perustuu Tekniikan Maailman uudet ja kuluneet renkaat sadekelitestiin. Katso alla oleva video 

 

Jokainen autoilija voi helposti tarkistaa myös itse autonsa renkaat. Tässä ohjeet:

  • Kesärenkaiden minimiurasyvyys on 1,6 mm, mutta turvasuositus sadekelillä on vähintään 4 mm. (2 euron kolikkotesti)
  • Varusta autosi ajokeliin sopivilla renkailla
  • Tarkista autosi rengaspaineet vähintään kerran kuukaudessa

Muista, että kitkarengas ei pärjää sadekelillä edes loppuun kuluneelle kesärenkaalle. Märällä kelillä kesärenkaat toimivat selvästi talvirenkaita paremmin, mutta syksyn ensiliukkailla tarvitaan ehdottomasti talvirenkaita. Talvirenkaat kannattaa vaihtaa alle kelin eikä kalenterin mukaan. Uudessa, vuonna 2020 voimaan tulevassa tieliikennelaissa talvirengaspakko tuleekin muuttumaan keliperusteiseksi.

Lopuksi on kuitenkin tärkeä muistaa, että hyvätkään renkaat eivät auta, jos kuljettaja ottaa riskejä.

Autofit-korjaamot palvelevat sinua myös kaikissa rengasasioissa. Kysy lisää  omalta Autofit-korjaamoltasi.