19.10.2015

Paremmat autonrenkaat taakse vai eteen? Paikalla on väliä!

Talvirenkaiden vaihto on kohta ajankohtaista. Miten sijoittaa renkaat, jos rengassarja ei ole kulunut tasaisesti?

Auton etu- ja takarenkaat kuluvat eri tahtia. Tästä syystä on suositeltavaa, että renkaiden paikkaa vaihdellaan noin 8000 km välein, jotta kulumiserot etu- ja takapyörien välillä pysyisivät maltillisina. Kun rengassarja kuluu tasaisesti, tulee kaikki neljä rengasta myös aikanaan uusittua yhtä aikaa.

Optimitilanne on, että auton rengassarja olisi tasalaatuinen eli kaikki neljä rengasta olisivat ominaisuuksiltaan samanlaisia. Käytännössä tämä hoituu usein niin, että joka toinen vuosi renkaat ovat edessä ja joka toinen vuosi ne ovat takana.

Renkaiden pyörimissuuntaa ei kuitenkaan saa muuttaa. Oikean puolen renkaat pidetään koko ajan oikealla puolella ja vasemmanpuoleiset vasemmalla puolella autoa, jolloin pyörimissunnta ei muutu.

Paremmat eteen vai taakse?
Jos rengassarja on kuitenkin kulunut epätasaisesti, niin paremmat renkaat tulee sijoittaa aina auton takapäähän vetotavasta riippumatta. Näin varmistetaan auton perän pysyminen tiessä. Mikäli takana olisivat huonommat renkaat, pito murtuisi sateella tai liukkaalla ensin auton takapäästä ja vaikeuttaisi näin auton hallittavuutta.

Muista myös tarkistaa vararenkaan ilmanpaine

Ei voi koskaan tietää, milloin rengasrikko yllättää ja siksi onkin syytä kiinnittää huomiota myös "auton viidenteen renkaaseen". Vararenkaan ilmanpaine on usein voinut laskea jopa alle 1 baariin. Siinä tilassa vararengas ei tarjoa paljon apua rengasrikon sattuessa. Aseta vararenkaan paineeksi reilut 0,5 baaria yli auton suosituspaineen ja tarkasta vararenkaan ilmanpaine vähintään kerran vuodessa!