10.04.2015

Autoilijat eivät tunne oikeuksiaan autohuollossa

Noin kolmannes suomalaisista autoilijoista elää vieläkin siinä harhaluulossa, että auton määräaikaishuolto tulee suorittaa valtuutetussa merkkihuollossa, jotta autonvalmistajan antama takuu säilyy. Lisäksi peräti 45% olettaa, että huollossa on käytettävä automerkin omia varaosia, jotta autonvalmistajan antama takuu säilyy. Huolestuttavinta on se, että yli kolmannes autoilijoista kokee saaneensa tällaista virheellistä informaatiota autokauppiaalta tai merkkihuollosta.

EU:n ryhmäpoikkeusasetuksen mukaan auton omistaja saa vapaasti päättää, missä huollattaa autonsa ilman autonvalmistajan antaman takuun raukeamista. Saman asetuksen mukaan auton takuu ei raukea, vaikka varaosina ei käytetä autonvalmistajan merkkiä, kunhan varaosa täyttää valmistajan määrittämät laatukriteerit.

Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistys selvitti autoilevien suomalaisten käsityksiä autohuollon ja varaosien vaikutuksista auton takuuseen. Tutkimuksen mukaan:

  • Noin kolmannes suomalaisautoilijoista luulee, että auton määräaikaishuolto tulee suorittaa valtuutetussa merkkihuollossa, jotta autonvalmistajan antama takuu säilyy. Naiset luulevat näin useammin kuin miehet ja nuoret useammin kuin vanhemmat. 38% autoilevista naisista uskoo, että auto tulee huollattaa valtuutetussa merkkihuollossa, jotta takuu säilyy.

  • Viidenneksen mielestä huollot (muu kuin määräaikaishuolto) tai korjaukset tulee suorittaa valtuutetussa merkkihuollossa, jotta autonvalmistajan antama takuu säilyy.

  • Peräti 45% olettaa, että on käytettävä automerkin omia varaosia, jotta autonvalmistajan antama takuu säilyy.

  • Yli kolmannes (35%) suomalaisautoilijoista kokee saaneensa joko autokauppiaalta tai merkkihuollosta informaatiota, jonka mukaan takuu säilyy vain, jos auto huolletaan valtuutetussa merkkiliikkeessä.

  • Yli kolmannes (34%) suomalaisautoilijoista kokee saaneensa joko autokauppiaalta tai merkkihuollosta informaatiota, jonka mukaan takuu säilyy vain, jos huollossa ja korjauksissa käytetään automerkin omia varaosia.

"Oikea tieto kuluttajan oikeuksista takuuaikana ja autoa huollettaessa on terveen kaupankäynnin perusedelletys, mutta tutkimustulosten mukaan tässä näyttäisi vielä olevan paljon tehtävää. Kuluttajan valinnanvapaus on tärkeä osa markkinoiden toimivuutta ja siksi kaikkien eduksi", kommentoi tutkimustuloksia Kilpailu- ja kuluttajaviraston johtaja Anja Peltonen.

Huhtikuussa 2014 toteutettuun tutkimukseen vastasi 1044 18-70 vuotiasta autoilevaa suomalaista, joista 97 prosentilla oli oma auto ja kolmella prosentilla työsuhdeauto. Tutkimusaineisto koottiin tutkimusyhtiö Cint Oy:n internet-paneelissa. Tutkimuksen suunnitteli ja analysoi Pohjoisranta Burson-Marsteller Oy. Lisätietoja tutkimuksesta voi tiedustellaTeknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistyksestä.