12.12.2014

5 yleisintä syytä, jotka vahingoittavat autoa

Autot kestävät pidempään kuin ennen, jos kohtelet niitä hyvin ja pidät niistä huolta. Kojelaudassa palavien varoitusvalojen, outojen äänien tai hajujen syy kannattaa selvittää viipymättä.

Jos haluat autosi eliniän olevan mahdollisimman pitkä, vältä näitä yleisimpiä virheitä.
1. Älä laiminlyö huoltoja. Jokaisella ajoneuvolla on oma huolto-ohjelma, joka selviää autonvalmistajan käyttöohjekirjasta. Vaikka auton säännölliset huollot tuntuisivatkin joskus turhalta, kannattaa valmistajan ohjetta noudattaa. Paljon kalliimmaksi tulee auton moottoriremontit tai koko vaihteiston vaihtaminen silloin, kun ne ovat kärsineet huoltojen laiminlyönnin vuoksi.
2. Varoitusvalojen huomiotta jättäminen. Varoitusvalon syttyessä auton kojelautaan, on siihen yleensä hyvä syy. Siksi siihen on reagoitava viipymättä. Pahimmillaan valon syttyminen voi kieliä kiireellisestä ongelmasta, jonka ei voi antaa odottaa huomiseen. Esimerkiksi jäähdytysnesteen vuotaminen voi aiheuttaa nopeasti moottorin ylikuumenemisen. Jos et tiedä, mitä varoitusvalo tarkoittaa, voit tarkistaa sen käyttöohjekirjasta tai ottaa yhteyttä lähimpään Autofit-huoltokorjaamoon. Varoitusvalojen lisäksi myös autosta lähteviin outoihin hajuihin ja ääniin on syytä kiinnittää huomiota ja selvittää niiden syy heti.
3. Pakki päälle auton liikkuessa. Vaihdelaatikko on yksi auton kalleimmista osista ja siksi on tärkeää, että sitä käytetään oikein. Erityisen haitallista on vaihtaa peruutusvaihteelle silloin, kun auto on vielä liikkeessä - vaikka olisitkin jo ottanut jalan pois kaasulta. Sama pätee myös toisin päin: auto pitäisi pysäyttää hetkeksi kokonaan ennen peruutusvaihteelta pois siirtymistä. Tällainen nykivä ajotyyli voi aiheuttaa hetkessä vahinkoa vaihdelaatikolle.
4. Turha kiihdyttely. Tarpeeton kiihdyttäminen ja jarruttaminen esim seuraaviin liikennevaloihin rasittaa turhaan auton moottoria ja jarrujärjestelmää. Tällainen ajotyyli ei välttämättä riko autoa heti, mutta se heikentää moottorin, vaihteiston ja jarrujen tehoa sekä lisää tuntuvasti auton polttoainekulutusta. Tällaisissa autoissa on myös useammin nestevuotoja ja mekaanisia ongelmia.
5. Renkaiden vaihdon lykkääminen.  Auton renkaat ovat kallis investointi, mutta liian kuluneilla renkailla ajaminen tulee helposti vielä kalliimmaksi. Esimerkiksi sateella vesiliirron riski nousee huimasti, jos alla ovat liian kuluneet renkaat. Tällöin renkaan ja tien välinen kitka pienenee niin paljon, että auton ohjaamisesta tulee lähes mahdotonta. Seuraukset voivat tällaisissa tilanteissa olla katastrofaaliset.