22.10.2018

Varaudu ajoissa talven tuloon – tässä vinkit

Korkeahkoista päivälämpötiloista huolimatta talvi kolkuttelee jo ovella. Auto kannattaa huoltaa ja varustella valmiiksi pakkas- ja lumiaamujen varalta.

Lämpimistä päivistä huolimatta yöllä lämpötila painuu välillä nollan alapuolelle ja auton ikkunat huurtuvat ja jopa jäätyvät. Jos autossa ei ole esilämmitysmahdollisuutta, kannattaa aamuun varata hieman enemmän aikaa.

Talvirenkaiden vaihto alkaa pian olla ajankohtaista koko Suomessa. Varsinkin, jos auton käytölle ei aamuisin ole muuta vaihtoehtoa. Jos renkaat ovat rengashotellissa, on vaihtoaika syytä varata heti. Jonotusajat voivat nimittäin venyä todella pitkiksi sääennusteiden luvatessa lunta maahan. Nastarenkaiden käyttö on sallittu marraskuun alusta alkaen – tai aiemminkin, jos keliolosuhteet niin edellyttävät.

Tässä vinkit talviautoilun varalle:

1. Miten akun hyytymisen voi estää? Akku joutuu talvella koetukselle, kun virrankulutus kasvaa. Penkin-, takalasin ja peilinlämmittimet koettelevat myös akkua talvipakkasilla. Talvella myös kylmän moottorin käynnistys kuluttaa akun virtaa enemmän kuin kesällä. Lisäksi akun varauskyky laskee kylmällä. Jos autolla ajaa vain lyhyitä matkoja, akku voi tyhjentyä eikä auto välttämättä käynnisty. Siksi autolla on hyvä ajaa välillä pidempiä matkoja, jotta akku ehtisi latautua. Akun voi myös ladata akkulaturilla. Akun vaihto hoituu aina turvallisimmin ja ongelmitta ammattilaisen avulla. Autofit-korjaamoissa akun vaihto sujuu muitta mutkitta vaikkapa seuraavan huollon yhteydessä. Otamme myös vastaan vanhan akkusi ja hoidamme sen kierrätyksen.

2. Täytyykö autoon tehdä erityinen talvihuolto? Erillistä talvihuoltoa ei enää välttämättä tarvita, koska autojen tekniikka on kehittynyt. Riittää, kun huolehdit siitä, että auton huolto-ohjelman mukaiset huollot on tehty. Myös nykyiset moniasteöljyt toimivat sekä kesällä että talvella. Muista kuitenkin tarkistaa jäähdytin- ja pesunesteen pakkaskestävyys, sillä liian laimeat nesteet voivat jäätyessään rikkoa muun muassa putkia ja letkuja.

3. Mitä pitää ottaa huomioon talvirenkaissa? Kannattaa varmistaa, että talvirenkaissa on riittävä urasyvyys. Laki edellyttää vähintään kolmen millimetrin urasyvyyttä, mutta suositeltava urasyvyys on vähintään viisi milliä. Myös renkaiden kulutuspinnan ja sivujen silmämääräinen tarkistus on tärkeää. Samoin rengaspaineet ja nastarenkaiden nastat on syytä tarkistaa. Autofit-korjaamot palvelevat tarvittaessa myös rengasasioissa.

4. Kannattaako hankkia moottorilämmitin? Suomen olosuhteissa moottorilämmitin on suositeltavaa olla autossa. Se helpottaa kylmäkäynnistystä, säästää polttoainetta ja pienentää päästöjä. Myös auton sisätilat lämpenevät silloin nopeammin. Autofit-korjaamoista saat moottorilämmittimet edullisesti asennettuna.

5. Miten varmistan näkyvyyden pakkasilla? Ikkunoiden huurtumista voi ehkäistä pitämällä auton sisätilat kuivina ja välttämällä kosteuden syntymistä. Muista koputella lumet pois kengistä autoon istuessa ja poistaa lattiamattoihin kertyneen lumen ja veden. Nykyaikaisissa autoissa olevan raitisilmasuodattimen tulee lisäksi olla puhdas. Suodatin vaihdetaan huoltojen yhteydessä. On myös tärkeää poistaa huolellisesti lumi ja jää auton ikkunoista ja katolta, ennen kuin lähtee liikkeelle.

6. Miksi ilmastointia pitää käyttää myös talvella? Ilmastointi on hyvä panna päälle muutaman kerran talven aikana kompressorin voitelun vuoksi. Ilmastointi ei tosin käynnisty, ellei ulkoilman lämpötila ole yli kuusi plusastetta. Kovilla pakkasilla voi käydä pyörittämässä ilmastointia esimerkiksi lämpimässä parkkihallissa.

7. Mitä dieselillä ajaessa pitää huomioida? Kun kylmät kelit tulevat, polttoaineen pitää olla talvilaatua, minkä lisäksi tankkia ei kannata ajaa aivan tyhjäksi. Jos autolla ajetaan vähän ja polttoaineena vielä kylmillä keleillä kesälaatua, dieselpolttoaine alkaa jähmettyä. Dieselmoottorin lämpenemistä voi nopeuttaa maskipeitolla.