06.08.2019

Turvallista koulumatkaa

Koulutie turvalliseksi

Koulut alkavat koko Suomessa pääosin tällä viikolla. Tänä syksynä noin 60 000 ekaluokkalaista lähtee reppuineen ja laukkuineen liikenteeseen kohti omaa kouluaan. Liikenteessä onkin meidän kaikkien hyvä muistaa hyvät käytöstavat, maltti ja ennakointi.

Kun Liikenneturva kysyi ala-asteikäisten lasten koulumatkakokemuksista, nousi vaarallisena tai epäselvänä koettu liikenne kurjuuksien kärkeen. Lapsilla oli kolme toivetta aikuisille: keskittykää ajamiseen, pitäkää nopeus maltillisena ja huomioikaa suojatiet. Liikenneturva peräänkuuluttaa, että lasten liikenneturvallisuus on aikuisten vastuulla. Lapsi voi olla liikenteessä arvaamaton. Lapsen voi olla vaikea erottaa, mistä suunnasta auton ääni tulee tai arvioida lähestyvän auton etäisyyttä ja nopeutta.

Näin teet turvallisen koulutien myös pienimmille koululaisille:

  • Huomioi suojatiet ja nopeusrajoitukset. Koulujen läheisyydessä nopeusrajoituksia on usein tarkoituksellisesti alennettu.
  • Keskity vain ajamiseen, älä esimerkiksi älylaitteeseen.
  • Muistuta myös lasta pitämään huomio liikenteen seuraamisessa. Tutkimusten mukaan puhelinta käyttävä lapsi jättää vähemmän turvamarginaalia tienylitystilanteessa arvioidessaan väärin lähestyvän auton etäisyyden ja nopeuden.

Turvallista koulumatkaa toivottavat Autofit-korjaamot!