05.04.2017

Ratsaa renkasi ajoissa - tee yksinkertainen kolikkotesti

Renkaan kulutuspinnan kolikkotesti

Alkanut huhtikuu tarkoittaa yhä keväisempiä kelejä ja lopulta myös kesärenkaiden vaihtoa auton alle. Renkaiden kunto on syytä tarkistaa aina vaihtamisen yhteydessä.

Nastallisia talvirenkaita saa lain mukaan käyttää tänä vuonna aina 24.4. asti tai niin kauan kuin keli sitä edellyttää. Ainakin eteläisemmässä Suomessa kesärenkaiden vaihto lienee kuitenkin ajankohtaista jo ennen pääsiäistä.

Ennen kesärenkaiden vaihtoa on tarkistettava, miten kuluneet renkaat ovat. Kesärenkaissa lain vaatima urasyvyys on vähintään 1,6 millimetriä, mutta suositeltava turvallinen raja on neljä millimetriä. Renkaan märkäominaisuudet käytännössä romahtavat, kun mennään alle neljän millin rajan, jolloin vesiliirron ja tieltä suistumisen todennäköisyys kasvavat sadekelillä merkittävästi huonokuntoisilla renkailla.

Renkaat voi ratsata yksinkertaisesti kahden euron kolikolla. Jos sen uloin osa uppoaa uraan kokonaisuudessaan, ovat renkaat urasyvyydeltään lain vaatimissa rajoissa.

Parempikuntoiset renkaat taakse

Jos renkaiden kuluneisuudessa on eroa, on syytä laittaa parempikuntoiset renkaat taakse. Onnistuneeseen vaihto-operaatioon kuuluu myös rengaspaineiden tarkastaminen säännöllisesti sekä pulttien jälkikiristys noin 50-100 kilometrin ajamisen jälkeen.

Renkaanvaihdon voi toteuttaa ammattilaisella, mutta moni suorittaa jokavuotisen rituaalin itse. Eri autoissa voi olla mallikohtaisia eroja, joten tarkka ohjeistus kannattaa aina tarkistaa auton ohjekirjasta.

Yleisesti kannattaa kuitenkin muistaa, että auton oma tunkki on lähinnä hätätilanteita varten. Käytä mieluummin tukevampia hallitunkkeja ja nosta autoa oikeasta kohdasta tai jätä renkaiden vaihto ammattilaisten tehtäväksi.

Viisi vinkkiä onnistuneeseen renkaanvaihtoon

1. Ajoita renkaanvaihto kelien mukaan sekä mieti, missä ja milloin ajat – kevään vaihtuvat kelit voivat olla petollisia.
2. Tarkista renkaiden kunto ja urasyvyydet sekä hanki tarvittaessa uudet renkaat alle.
3. Tarkista rengaspaineet sekä vaihdon yhteydessä että säännöllisesti sen jälkeen.
4. Nosta auto kunnon tunkilla ja oikeasta kohdasta. Nostokohdan voi tarkistaa auton ohjekirjasta.
5. Jälkikiristä renkaiden pultit vielä 50–100 kilometrin ajon jälkeen.

Jos tarvitset ammattilaisten apua renkaiden vaidossa tai uusia kesärenkaita, niin ota yhteys lähimpään Autofit-korjaamoon. Me palvelemme myös rengasasioissa!