08.01.2018

Kone älä hyydy - pakkasia tiedossa!

paukkupakkasia tulossa

Talvi ja etenkin pakkaset aiheuttavat joka vuosi ongelmia autoilijoille. Pienellä ennakkovarautumisella moni matkan keskeytyminen olisi kuitenkin vältettävissä. Pakkasiin kannattaakin valmistautua muun muassa tarkistamalla akun kunto.

Autoliiton tilastojen mukaan yleisin tielle jäämisen syy on akkuperäinen ongelma. Usein matka ei ole tällöin päässyt edes alkamaan, vaan auto ei yksinkertaisesti käynnisty. Ongelmien välttämiseksi akun kunto kannattaa testauttaa säännöllisesti aina huoltojen yhteydessä. Jos akku alkaa testin mukaan olla tiensä päässä tai se oireilee esimerkiksi autoa käynnistettäessä, kannattaa akku vaihdattaa ennen kuin auto jättää ensimmäisen kerran tielle.

Akun elinikään voi vaikuttaa omalla toiminnallaan. Varsinkin pakkasilla lyhyiden matkojen ajamista pitää välttää. Nurkka-ajossa akku ei ehdi latautua ja jonakin aamuna auto ei vain käynnisty. Polttoainekäyttöinen lisälämmitin tyhjentää myös akkua.

Akun tilan ohella autoilijoiden olisi syytä tarkistaa jäähdytin- ja pesunesteen pakkaskestävyys, sillä liian laimeat nesteet voivat jäätyessään rikkoa muun muassa putkia ja letkuja. Dieselautoilijoiden pitää huomioida tankatessaan, että tankissa on riittävän pakkaskestävää polttoainetta.

Moottorin sammuessa auto jäähtyy todella nopeasti ja matkustajille tulee äkkiä hätä. Autossa on syytä pitää mukana lämmintä vaatetta lyhyilläkin matkoilla. Autossa kannattaa säilyttää myös heijastinliivejä siltä varalta, että autosta joudutaan poistumaan. Ja tietenkin pitää huolehtia siitä, että avustusnumerot ovat puhelimen muistissa ja puhelimen akussa virtaa,

Muista myös, että jos jotain yllättävää matkan päällä tapahtuu, niin Autofit Ajoturva auttaa tienpäällä aina 24/7.